Tarım ve Orman Bakanı Kirişci: Türkiye 132 ülkeye tohum ihracatı gerçekleştiriyor

Tarım ve Orman Bakanı Kirişci: Türkiye 132 ülkeye tohum ihracatı gerçekleştiriyor

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “Türkiye, 132 ülkeye tohum ihracatı gerçekleştiriyor. Bugüne kadar 14 bin 490’ı tescilli, 1668’i ise üretim izinli olmak üzere toplam 16 bin 158 çeşidi kayıt altına aldık.” dedi.

Geleceğimiz İçin Tohum” temasıyla düzenlenen, iki gün boyunca sektöre ilişkin konuların ele alınacağı 2022 Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Uluslararası Tohum Çalıştayı başladı.

Kirişci, çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin, tarımsal üretim, tarım teknolojileri ve gıda sanayisinde dünyanın en önde gelen ülkelerinden biri olduğunu dile getirdi.

Türkiye’nin 23,4 milyon hektar işlenen tarım arazisi ve 14,6 milyon hektar çayır mera varlığıyla toplam tarım alanı açısından dünyada 31’inci sırada olduğunu ifade eden Kirişci, “Dünya Bankası 2020 verilerine göre tarımsal hasılayla Avrupa’da birinci sırada, dünyada ise ilk onda yer almaktadır. Son 20 yılda bitkisel üretim miktarımızı yüzde 20 artırdık ve 98 milyon tondan 2021 itibarıyla 117 milyon tona ulaştırdık. Bu yıl bu miktarı 127,6 milyon tona ulaştıracağız. Bu da toplam bitkisel üretim miktarı açısından tüm zamanların rekoru olacaktır.” diye konuştu.

Kirişci, bu başarının arkasındaki en önemli unsurun verimliliğe dayalı tohumculuk politikaları olduğunu vurgulayarak, tohumun “yaşam sigortası” anlamına geldiğini söyledi.

Tohumculuğun stratejik bir konu olduğunu belirten Kirişci, şöyle devam etti:

“Tohumculuk sektörü aynı zamanda bugün dünya çapında 100 milyar dolara ulaşan oldukça büyük bir pazardır. Son 20 yılda sertifikalı tohum üretimimizi 9 kat artışla 1,3 milyon tonun üzerine çıkardık. Sektördeki değerli tohumcularımızın gayretleriyle ülkemizde kullanılan tohumun yüzde 96’sı yurt içinde üretilmektedir. Türkiye, 132 ülkeye tohum ihracatı gerçekleştirmektedir. Islah ettiğimiz çeşitler sadece ülkemizde değil Orta Asya, Balkanlar, Orta Doğu ve Afrika ülkelerinde de üretilmektedir. Bugüne kadar 14 bin 490’ı tescilli, 1668’i ise üretim izinli olmak üzere toplam 16 bin 158 çeşidi kayıt altına aldık.” dedi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM
Sponsorlu Bağlantılar
reklam